Wat is mensenhandel?

Mensenhandel


Mensenhandel is het werven, vervoeren of verhandelen van mensen met als doel deze mensen uit te buiten.


Elke dag worden mannen, vrouwen en kinderen uitgebuit. In Nederland en ver daarbuiten. In de seksindustrie, land- en tuinbouw, bouw, horeca, schoonmaaksector en cacao-industrie. Ze werken onder erbarmelijke omstandigheden voor een hongerloon en krijgen regelmatig te maken met bedreiging en geweld.Mensenhandel is een van de grootste internationale problemen op dit moment. Het is de op een na grootste illegale handel voor georganiseerde misdaad. Alleen de handel in wapens brengt meer geld op. 


Mensenhandel komt ook in Nederland voor en meer dan je zou denken. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

 

Een dame in een Chinese massage salon die voor 30 euro per dag, 15 tot 20 klanten een 'happy end' bezorgt.

 

Een glazenwasser die voor 100 euro per week gevaarlijk werk doet, zoals werken met onveilige materialen en de ladder op klimmen terwijl het vriest.   

 

De politie heeft in 2013 onderzoek gedaan naar kinderen die door hun ouders uit stelen werden gestuurd. Het ging om probleemgezinnen met een Roma-achtergrond. Een grootvader kreeg vier maanden omdat hij zijn tienjarig kleinkind opdrachten gaf tot winkeldiefstal.

 

In 2013 is door de rechtbank in Leeuwarden een Roemeense Roma-familie veroordeeld voor uitbuiten van krantverkopers. Vader, moeder en twee zonen ronselden met valse beloften in Roemenië – deels minderjarige – landgenoten die in Nederland kranten op straat moesten verkopen, zes dagen per week. De minderjarige meisjes werden ook gedwongen tot huishoudelijk werk bij de familie en het hebben van seks met de zonen. De verdachten werden veroordeeld tot celstraffen van zes jaar. Aan de slachtoffers werden schadevergoedingen van 30.000 euro toegekend

 

Feiten en cijfers:

In 2013 is in Nederland een recordaantal van 178 verdachten veroordeeld wegens mensenhandel. In 2012 waren het er 140. De verdachten van mensenhandel komen in 45 procent van de gevallen uit Nederland. Daarna volgen Hongarije en Bulgarije met ieder acht procent. Tachtig procent van de verdachten is man. Het aantal mensenhandelzaken steeg van 257 in 2011 naar 311 in 2012.

 

In 2013 zijn er 1700 signalen van mensenhandel gemeld. Een kwart van de slachtoffers komt uit Nederland, daarna volgt Bulgarije met achttien procent en Hongarije met dertien procent. Vijftien procent is minderjarig, van deze groep was 62 procent Nederlands. 


Lees ook:

Vrouwenhandel

Cacaoslavernij

 
Bladwijzer voor deze SiteBladwijzer voor deze PaginaDeel deze paginaE-mail deze paginaPrint deze Pagina
Back to Top
kinderslavernij.jpg
straatprostitutie2.jpg