24 apr 2018by STOP THE TRAFFIK

30% minder loon, zou jij dat pikken?

30% minder loon, zou jij dat pikken?

“Stel je eens voor dat jouw baas tegen je zou zeggen dat je salaris met 30% wordt verminderd want de wereldmarkt zit niet mee. Dat is ondenkbaar in Nederland maar in West-Afrika is dat precies wat er gebeurt is.”

Op 21 en 22 april 2018 was Esta Steyn in Berlijn voor de World Cocao Conference (WCC) van het Voicenetwork en een pre-conferentie met cacaoboeren, goede doelen, vakbonden en keurmerken. hier volgen wat van haar bevindingen.

“Ik heb de nieuwsberichten gelezen dat de cacaoboeren door het dalen van de cacaoprijs in grote problemen waren gekomen, maar wat is het anders om een cacaoboer zelf te horen vertellen dat zijn inkomen met de helft gedaald is. Dat kwam binnen. 

Het deed me beseffen hoe oneerlijk het is, dat de markt voor cacao volledig ingestort is door de zeer lage cacaoprijs. Kinderarbeid is ontzettend toegenomen daardoor, meer dan 2,2 miljoen kinderen werken in West-Afrika op cacaoplantages.
Dan zijn het ineens geen nummers meer in een verhaal, maar mensen die hun kinderen niet meer naar school kunnen sturen. Ouders die gedwongen worden om hun kinderen fulltime op het land te laten werken, want ze hebben geen geld om arbeiders in te huren.

Een boer vertelde dat zijn coöperatie zo arm is dat ze geen auto hebben om hun koopwaren naar een markt te brengen. Ze hebben een fiets die ze samen delen maar daarmee kunnen ze niet naar de markt en in het regenseizoen hebben ze er ook niets aan. Cacaoboeren krijgen al jaren te horen van chocoladebedrijven dat ze niet alleen cacao moeten produceren maar ook andere producten. Maar zonder auto krijgen ze die niet bij een markt!

De aanwezigen besloten om tijdens de chocoladeconferentie (die 21 april startte in Berlijn), zich volledig in te zetten voor een ‘living income‘ voor cacaoboeren. Ik vond het geweldig om te zien wat er kan gebeuren als goede doelen, keurmerken en vakbonden samenwerken. Dat zij daarbij de cacaoboeren serieus consulteren. Ik hoop dat het de boeren lukt om hun stem te laten horen tijdens deze conferentie. En na één van de powervrouwen van een Afrikaanse cacao coöperatie gehoord te hebben, lijkt me dat geen enkel probleem! Die dame laat zich door niemand de mond snoeren!”

“Help jij ons mee om dit werk te blijven doen? Steun ons!
En net terug uit Berlijn zijn we nu weer hard aan de slag met de ride out tegen kinderhandel! Rij jij mee op zondag 27 mei? Meld je hier aan!”

Hartelijke groet,

Esta Steyn

Categories: chocolade campagne / Laatste Nieuws / Roadtrips

Stay tuned

Wij hebben je nodig. Met jouw bijdrage, kunnen we meer acties voeren en meer mensen redden. Doe een donatie