80
cent verdient een cacoa-boer in West-afrika per dag

 Proef jij zijn werk in jouw reep?

Wij vroegen aan voorbijgangers in Amsterdam of zij konden proeven welke chocolade kinderarbeid vrij is!

 

Lees hier ons blog over het maken van het chocolade filmpje!

Juist de combinatie met de tentoonstelling van Tony’s chocolonely maakte de boodschap glashelder voor de deelnemers. Chocolade is heerlijk, maar niet voor iedereen die erin werkt is het zo leuk!

Kun jij het verschil proeven in een blinde test?

Ga de uitdaging zelf eens aan, met je vrienden of studentengroep! Wij hebben ontzettend gelachen tijdens de proeverij!

Samen met STOP THE TRAFFIK Australië voert STOP THE TRAFFIK Nederland actie voor eerlijke arbeidsomstandigheden en een leefbaarloon voor cacaoboeren. Dit filmpje is een onderdeel van deze campagne.

Geniet van échte chocolade

Tegenwoordig kan iedereen zich een heerlijk stukje chocolade veroorloven. Dit heeft als gevolg dat de productie van cacao is gestegen, en daarmee helaas ook de mensenhandel.

10.000 kinderen verhandeld

De trieste realiteit is dat er in 2013-14 2,26 miljoen kinderen werkten in de cacaoproductie in Ghana en Ivoorkust, een toename van 24% procent ten opzichte van 2008-09. Kinderarbeid en mensenhandel zijn verschillende begrippen. Helaas zijn er niet zulke gegevens over mensenhandel. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat mensenhandelaren zich bezighouden met ernstig strafbare feiten en zij dus geen officiële registers bijhouden of belasting betalen. We weten echter wel dat een deel van de kinderen is verhandeld.

Waarom kinderarbeid?

Armoede. Een cacaoboer in Ivoorkust verdient $0.80 per dag. Een arbeider inhuren kost 4 tot 8 dollar per dag. Omdat er geen personeel betaald kan worden, is er kinderarbeid op de plantages en worden kinderen slachtoffer van mensenhandel.

Onze campagne

Wij voeren samen met onze Australische collega’s campagne om ervoor te zorgen dat kinderarbeid, mensenhandel en arbeidsuitbuiting in de cacaoindustrie aan te pakken. We doen onderzoek naar wat de grote chocolade producenten doen om de cacaoindustrie te verduurzamen. Onze rapporten kun je hier  en hier lezen.  We informeren consumenten en hopen zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze campagne.

Daarnaast nemen wij deel aan het VOICE netwerk, een samenwerkingsverband van Europese NGO’s en vakbonden die samen lobbyen bij politieke partijen, de cacaoproducenten en regeringen van de landen waar cacao gemaakt wordt om ervoor te zorgen dat cacao boeren een prijs gaan krijgen voor hun cacao waar ze van kunnen leven! Dit is in onze ogen de beste methode om mensenhandel tegen te gaan. We sporen jou aan om eerlijke en duurzame cacao producten te kopen en mee te doen met onze campagnes!

[i]  Schatting hiervan ontstond door interviews met civil society groups en NGO’s die te maken hadden met mensenhandel in West Afrika tijdens Fuzz Kitto’s bezoek aan de regio in 2015.

6
dollar verdient een arbeider in West-Afrika

Wat kun jij doen?

Vertel al je vrienden wat er aan de hand is in de cacao-industrie en wat zij daartegen kunnen doen!

Een krachtige manier om dit te doen is met het organiseren van een chocoladefeestje. Maak de mensen om je heen bewust van het verschil dat ze kunnen maken. Een chocoladefeestje draagt bij aan de consumptie van eerlijke chocola, en inspireert de mensen om je heen! Want mensenhandel stoppen we samen.

Via het contactformulier kun je het chocoladepakket aanvragen. Je ontvangt een goodie bag met heerlijke recepten voor een chocoladefeestje, een factsheet over chocolade en een poster + uitnodigingen voor een heerlijke avond!

Verstandig chocola kopenVraag je chocoladepakket aan

Facts & Tips

Lees ons onderzoek naar keurmerken en wat zij doen om mensenhandel en arbeidsuitbuiting tegen te gaan in het rapport: Hoe eerlijk is eerlijk?

Vorig jaar hebben wij een onderzoek gedaan waarin we de verbeter programma’s van de chocolade bedrijven hebben onderzocht. Dat kun je hier lezen.

De bekendste keurmerken zijn Rainforest Alliance, UTZ en Fair Trade. Een keurmerk mag pas op het etiket van een product worden geplaatst als het voldoet aan de eisen van het keurmerk. Elk keurmerk heeft zijn eigen criteria, voorwaarden, doelgroepen en accenten. Rainforest Alliance legt de nadruk op natuurbescherming. UTZ focust zich op productiefactoren en daarmee op de plantages. Sinds kort zijn UTZ en Rainforest Alliance samengegaan onder de naam Rainforest Alliance. Fair Trade richt zich met de economische criteria vooral op de kleine boeren.

De keurmerken bepalen zelf de criteria voor hun keurmerk. We zijn blij met de stappen die gezet zijn, maar weten dat er méér nodig is. Met het certificeren van chocola is het controlesysteem in gang gezet; maar deze controlesystemen werken nog niet goed genoeg en moeten verbeterd worden.

Negen van de tien chocoladerepen die wij in Europa eten bevatten cacao uit West- Afrika. De vraag naar cacao blijft groeien en zal de komende jaren weer met 25% stijgen. Tegelijkertijd verouderen de cacaoplantages in West-Afrika en raakt het land steeds meer uitgeput. Hierdoor zal de productie van cacao naar alle waarschijnlijkheid juist afnemen. De cacao-industrie verwacht dan ook dat er in 2020 een tekort van één miljoen ton cacao zal zijn.

Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Tulane blijkt zelfs dat er 2,12 miljoen kinderen op de plantages in Ivoorkust en Ghana werken. Geschat wordt dat er 10.000 kinderen slachtoffer zijn van kinderhandel.

Veel cacaoboeren en hun werkers leven ver beneden de armoedegrens en zijn niet in de positie om te onderhandelen over hun loon. Een cacaoboer in Ivoorkust verdient gemiddeld € 0,80 per dag. Als zij een arbeider willen inhuren om hen te helpen op hun plantage kost ze dit minimaal € 4 per dag. Aangezien ze dit niet kunnen betalen zijn zij genoodzaakt om zo goedkoop mogelijke werkers in dienst te nemen. Dit verhoogt het risico op kinder- en gedwongen arbeid.

Tussen 2011 en 2016 is de productie van gecertificeerde chocola vertienvoudigd. De certificering van chocola betekent dat er een controlesysteem is ingevoerd. Er is een onafhankelijk keurmerk dat toezicht houdt op de omstandigheden waaronder de cacao gezaaid en geoogst wordt.

Hoe kun jij controleren of je chocolade eerlijk is? Onze tips!

  1. De kans op arbeidsuitbuiting, kinderarbeid en mensenhandel is het grootst als je chocolade uit West-Afrika komt. Daarom is het zeer belangrijk dat je goed oplet als je chocolade uit die regio koopt. Geen chocolade uit Afrika kopen, lost het probleem niet op. Koop juist chocolade uit Afrika maar dan direct trade of van een goede coöperatie of van Tony’s Chocolonely. Zij gebruiken niet alleen Fairtrade cacao maar betaalt ook nog eens een premium van 25% extra aan de cacaoboeren, waarmee zij hun uiterste best doen om te zorgen dat de cacaoboeren wel hun loon krijgen waar zij van rond kunnen komen!
  2. Tot nu toe zijn er geen signalen van mensenhandel gekomen uit Zuid-Amerika. Chocolade uit deze regio is daarmee een veilige keuze.
  3. Let op of er een keurmerk op je chocolade staat van UTZ, Rainforest Alliance of Fairtrade. Als een merk hiervoor betaald heeft, staat het er bijna altijd op. Behalve bij Mars. Die zijn hier wel veel mee bezig maar hebben het er niet opgezet.
  4. Vraag of de chocolade verkoper weet van welke plantage de cacao komt, kent hij de cacaoboer? Direct trade chocolade noemen ze dat ook wel. Wat hierbij wel een punt is dat direct trade chocolade vaak niet onafhankelijk gecontroleerd wordt.
  5. Lees het chocolade rapport van onze Australische collega’s, waarin staat wat de chocolade bedrijven doen en hoe zij scoren. Lees hier het rapport van 2018, lees hier het rapport van 2017!

 

 

Stay tuned

Wij hebben je nodig. Met jouw bijdrage, kunnen we meer acties voeren en meer mensen redden. Doe een donatie