08 mei 2018by STOP THE TRAFFIK

Geef maar een kusje…

Geef maar een kusje…

Het is iets geks, grenzen bij kinderen. Het gaat zo geleidelijk. Eerst zijn ze baby. Wildvreemde mensen willen aan hun hoofd ruiken, ze kusjes geven, over hun wang aaien, aan de zachte haartjes voelen…

Dan worden ze groter, ze gaan bij mensen op schoot zitten, hebben hulp nodig met hun jas, hun billen moeten afgeveegd worden. En op een gegeven moment gaat er visite weg, en hoor je jezelf zeggen: ‘de mensen gaan weg, geef je ze even een kusje?’

Maar, moet iedereen per se gekust worden? Van wie is dat kleine lijfje eigenlijk, wie bepaald wat ermee gebeurd?

Mijn oudste zoon is vijf. Hij was aan het spelen met een vriendje en ze waren (als echte mannen) aan het stoeien. Toen werd er opeens een broek naar beneden getrokken. Ik proestte bijna mijn koffie terug in het kopje in mijn haast om er iets van te zeggen. Twee paar onschuldige ogen keken me verschrikt aan. Voor hen was het niet anders of ze met knuffels gooiden, of broeken naar beneden trokken. Tijd om aandacht te besteden aan bewustwording van je eigen lichaam en de grenzen die daarbij horen.

En dus ben ik gaan zitten en, zoals dat bij mij hoort, gaat tekenen. Daarna heb ik met mijn driejarige dochter en mijn vijfjarige zoon een oefen- en praatochtend gehad. Wie komt eigenlijk waar aan? Wat doe je als iemand niet naar je grens luistert? Ik merkte al gauw dat mijn driejarige dochter ook heel goed aan kon geven wat ze wel en niet fijn vond.

Kinderen gaan af op onze richtingaanwijzers. ‘Geef maar een kusje’ of ‘neem je even afscheid? High five, een hand, zwaaien, een knuffel?’ We hoeven ze echt niet de stuipen op het lijf te jagen met enge verhalen over kinderlokkers en nare mensen, maar bewustwording van je eigen grenzen is iets waar je, volgens mij, niet vroeg genoeg mee kunt beginnen!

Nelleke Kaldeway heeft 3 kinderen en een leuke man. Bij kind nummer 1 kwam ze er al heel gauw achter dat het leven met kinderen er heel anders uitziet dan de glossy’s en facebookposts doen vermoeden. Sindsdien tekent ze op haar pagina Life and kids cartoons over hoe het leven met kinderen er ECHT uitziet.

 

 

Dit is een blog uit de serie: ‘Hoe ziet preventie eruit?’, een onderdeel van de campagne Geen kind in de seksindustrie.

 

 

Categories: Actiehelden / Campagne Geen kind in de seksindustrie / Preventie

Stay tuned

Wij hebben je nodig. Met jouw bijdrage, kunnen we meer acties voeren en meer mensen redden. Doe een donatie