03 apr 2019by STOP THE TRAFFIK

Kom in actie: schrijf een brief!

Kom in actie: schrijf een brief!

Maar 5% van de gemeenten heeft een specifiek beleid tegen mensenhandel. Kun jij als bezorgde burger daar wat tegen doen?

In 2022 moet iedere gemeente een duidelijke aanpak mensenhandel hebben. Eind 2017 had maar liefst 95% van de gemeenten geen specifiek beleid hierop. Er is dus nog heel veel actie nodig voordat alle gemeenten dit gaan halen!

Schrijfactie

De organisatie STOP THE TRAFFIK NL, start met een schrijfactie om bezorgde burgers een brief te laten schrijven naar hun eigen gemeente en ze te vragen of zij een aanpak mensenhandel hebben. Maar heeft dit zin? Doet een gemeente daar eigenlijk wat mee?

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft niet alleen geantwoord, de burgemeester heeft zelfs met een briefschrijver gebeld om uitleg te geven. Zo heeft de schrijfactie van Margreet, een van onze vrijwilligers een topresultaat gehad!

Het belang van goede buren

Frits Naafs

“De buren sloegen alarm, want zij vertrouwden het niet,” steekt Frits Naafs van wal, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dat bestaat uit 7 dorpskernen met in totaal 50.000 inwoners. “In het appartement in Driebergen kwamen steeds verschillende mannen langs en toen de politie op onderzoek uitging, bleek er sprake te zijn van een illegaal bordeel. De vrouwen werkten onder dwang en werden seksueel uitgebuit. Zij zijn uit deze vreselijke situatie gehaald en overgebracht naar een veilige locatie. We hebben in Leersum ook een zaak gehad met seksuele uitbuiting waarbij het om mannelijke slachtoffers ging. En dat zijn slechts twee voorbeelden van de zaken van mensenhandel die wij hier in onze gemeente hebben gehad.”

“Wij moeten samenwerken.”

Frits Naafs heeft dan ook geen illusies: “Ook in onze dorpen komt mensenhandel, ondermijning en criminaliteit voor. Mensen verwachten dit misschien niet, maar wij hebben hier dezelfde problemen als in de grote steden. Vorig jaar bijvoorbeeld nog een drugsgerelateerde schietpartij en een handgranaat in Doorn. Daarom werken wij samen met de vijf omliggende gemeenten en de politie voor ons Integraal Veiligheidsplan. Criminaliteit houdt niet op bij jouw gemeentegrens. We moeten samenwerken!

STT NL is een bewustwordingsorganisatie. Het gesprek met de burgemeester komt daarop en hij reageert direct. “Het gaat zeker om bewustwording. Zoals bij deze zaak in Driebergen zijn we zeer geholpen door onze betrokken burgers en de uitstekend functionerende wijkagenten. Zonder deze oplettende buren hadden wij dit niet kunnen stoppen. De korte lijnen naar de wijkagenten en hun bekendheid maakt dat mensen sneller hun zorgen durven melden.

Ik ben blij met de inzet van onze burgers. Voor het nieuwe Integraal Veiligheidsplan is een enquête en gespreksronde op de verschillende weekmarkten gedaan; een overweldigende hoeveelheid mensen heeft gereageerd. Door dit soort acties zien we de betrokkenheid groeien en de drempel verlagen om de wijkagenten aan te spreken. Juist deze samenwerking tussen burgers en overheid is nodig in de strijd tegen mensenhandel en ondermijning!”

Wij bedanken Burgemeester Frits Naafs en de gemeenteraad voor deze reactie en hun oog voor mensenhandel. Dank u wel!

Wist je dat een gemeente verplicht is om antwoord te geven op een schriftelijke vraag? Doe ook mee met onze schrijfactie en breng mensenhandel onder de aandacht van jouw gemeente. Want als jouw gemeente de zaakjes nog niet op orde heeft dan kun jij als bezorgde burger daar verandering in brengen. Kom in actie en zorg ervoor dat er in jouw gemeente goed beleid is om mensenhandel te voorkomen en te stoppen!


Categories: Actiehelden / Laatste Nieuws / Preventie

Stay tuned

Wij hebben je nodig. Met jouw bijdrage, kunnen we meer acties voeren en meer mensen redden. Doe een donatie