23 okt 2018by STOP THE TRAFFIK

Moet je stoppen met chocolade met een keurmerk te kopen?

Moet je stoppen met chocolade met een keurmerk te kopen?

Moet je stoppen met chocolade met een keurmerk te kopen? Nee!

Waarom niet? We proberen het zo kort mogelijk uit te leggen!
Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), een onderzoeksinstituut dat hele goede onderzoeken doet, publiceerde een onderzoek “Looking good on paper”. De conclusie daarvan is dat het keurmerken niet lukt om goede arbeidsomstandigheden te garanderen. Wel zie je dat de boeren bijna altijd beter af zijn, dan de boeren die niet aangesloten zijn bij een keurmerk.

Voor ons geen verrassing, in de cacaobarometer van 2010 was de conclusie van het VOICE network al dat de keurmerken nog niet genoeg (konden) doen voor de cacaoboeren en de arbeiders op de plantages. In het VOICE network werken vakbonden, onderzoeksinstituten, expert lobbyisten en campagne organisaties samen om arbeidsuitbuiting en kinderarbeid in de chocolade-industrie te stoppen. Het kan simpelweg niet zo zijn dat de boeren die onze favoriete lekkernij produceren niet genoeg verdienen om arbeiders te betalen en zelf niet een leefbaar inkomen hebben. Helaas is het de keurmerken niet gelukt om de problemen op te lossen.

Daar komt nog eens bij dat vorig jaar de cacaoprijs met 30% gedaald is. De cacaoboeren kregen al te weinig voor hun oogst en nu nog minder. Denk je eens in dat de boeren hier ineens 30% minder zouden krijgen voor hun producten. Dan zouden zij ook in grote problemen komen. Helaas hebben de overheden van de cacaoproducerende landen geen noodfondsen voor de boeren. En geld is ook het grootste probleem dat SOMO benoemt in hun onderzoek.

In het artikel van de NOS zegt, Van der Wal, de kern van het probleem is geld. “Een leefbaar loon en het uitbetalen van overwerk zijn mooie voorwaarden, maar dat kost wat.” Op dit moment is dat geld er nog niet omdat de producten te weinig opleveren. De prijs van bijvoorbeeld koffie is te laag om een fatsoenlijk loon van te kunnen uitbetalen, aldus Van der Wal. Dat geldt dus ook voor chocolade.

Blijft de vraag over: Is het beter om chocolade met een keurmerk te kopen?

Daar zeg Van der Wal het volgende over: “Ja, er is op dit moment gewoon niks beters. Ons signaal is absoluut niet: consumenten stop er maar mee, want het heeft geen zin.” Hoe meer mensen die producten kopen, des te meer invloed keurmerken kunnen uitoefenen, verwacht Van der Wal. Hij hoopt bijvoorbeeld dat keurmerken meer gaan lobbyen om grote bedrijven via wetgeving te verplichten om keurmerkproducten te kopen. “Dat is op de lange termijn de manier om de structurele problemen aan te pakken.”

Hier zijn wij het helemaal mee eens, het systeem van keurmerken moet verbeterd worden, maar gooi niet het kind met het badwater weg omdat het beter moet! Als VOICE zetten wij ons hard in om een leefbaarloon voor de boeren bij de gehele chocolade-industrie op de kaart te zetten. Want jij wilt een salaris verdienen waar je mee rond kan komen, dat gun jij een ander toch ook?
Dus blijf vooral chocolade met een keurmerk kopen, zodat we samen een einde kunnen maken aan arbeidsuitbuiting en kinderarbeid.

Esta Steyn

Categories: chocolade campagne / Laatste Nieuws

Stay tuned

Wij hebben je nodig. Met jouw bijdrage, kunnen we meer acties voeren en meer mensen redden. Doe een donatie