12 dec 2019by STOP THE TRAFFIK

Museum met inhoud

Museum met inhoud

Heb je zin in een dagje uit met inhoud deze voorjaarsvakantie? Cultuur snuiven in een museum is leuk als het regent. Er zijn op dit moment tentoonstellingen over mensenhandel, historische slavernij en kolonialisme. Wij zochten het voor je uit! Klik op de titels, en je krijgt de info:

  1. Nationaal Archief in Den Haag – Wie ben ik, wie was jij?

Wie ben ik, wie was jij? is een educatieve tentoonstelling voor scholen en dus heel geschikt voor gezinnen met kinderen. In het weekend en tijdens de schoolvakanties (regio midden) is iedereen welkom. Ervaar hoe tijd, plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die je wel of niet hebt.

Met een tablet in je hand chat je met de historische personen George Maduro, Aquasie Boachi , Tula, Cornelia van Nijenroode of Aletta Jacobs en ontdek je dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Wat doe je als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Wat als je wilt studeren, maar je mag niet omdat je vrouw bent? Heb je iets te kiezen als je in slavernij wordt geboren?

2. Nieuwe Kerk in Amsterdam – De grote Suriname tentoonstelling

Deze voorjaarsvakantie is de laatste week!

Vanuit verrassende perspectieven verbeeldt de tentoonstelling talloze aspecten van Suriname. Met eyeopeners over de oorspronkelijke bewoners, de plantagecultuur, de slavernij en contractarbeiders, het veelkleurige culturele leven, de monumentale binnenstad van Paramaribo tot de Surinamerivier en de rijke flora en fauna van het land. Bekende historische momenten worden afgewisseld met persoonlijke verhalen. De bewoners laten letterlijk hun stem horen, in interviews en audiovisuals. Tot 1 maart is nog een laatste kans om deze unieke tentoonstelling te bezoeken.

Trailer van de tentoonstelling

 3. Tropenmuseum in Amsterdam – Heden van het slavernijverleden

Weet jij wat honderden jaren kolonialisme voor sporen trekt in onze huidige maatschappij? In ‘Heden van het slavernijverleden’ in het Tropenmuseum maak je kennis met de actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland. 

4. Amsterdammuseum in Amsterdam – Nr.1 tourist attraction

Tot 1 maart dus deze voorjaarsvakantie is de laatste week!

Wist jij dat de Wallen een top toeristische attractie zijn? Jaarlijks bezoeken 2,5 miljoen mensen het Amsterdamse Red Light District, de groepen met gids moesten zelfs worden verkleind want de wijk kan de stromen toeristen niet meer aan. Welke beelden en voorwerpen nemen bezoekers mee na hun bezoek, en hoe weerspiegelen deze de realiteit van het leven in die buurt? Vanaf 1 november t/m 1 maart 2020 toont het Amsterdam Museum het werk van kunstenaar Jimini Hignett: Nr. 1 Tourist Attraction. De installatie vertelt een verhaal van ongelijkheid, dubbele standaarden en mensenhandel.

Op zondag 23 februari organiseert het museum een open debat n.a.v deze tentoonstelling.

Want hoe kan het dat gezinnetjes met kinderen worden rondgeleid in dit gebied terwijl we weten dat de seksindustrie de grootste aantallen mensenhandel heeft?

5. Afrikamuseum in Berg en Dal – BITTER chocolate stories

Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar?

Zes kinderen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Valerie, Mohamed, Catherine, Bassirou, Sarata en Issaka. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen we hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen.

Categories: Evenementen / Laatste Nieuws

Stay tuned

Wij hebben je nodig. Met jouw bijdrage, kunnen we meer acties voeren en meer mensen redden. Doe een donatie