23 mrt 2018by STOP THE TRAFFIK

Nieuwe bewustwordingsclip over chocolade!

Kan jij proeven of er kinderarbeid in je chocolade zit?

Deze vraag stelden wij bezoekers van de Beurs van Berlage tijdens een herfstachtige dag in november. 

“Ehhhh ik vind hem niet te zoet en lekker sterk. Dit is vast eerlijke chocolade” De denkrimpel boven de blinddoek en de aarzeling in de stem verraad twijfel. Een schaterlach schalt tussen de muren van de Berlage beurs door als blijkt dat het wéér helemaal verkeerd is. Proeven of chocolade eerlijk is blijkt een stuk moeilijker dan verwacht!

“Hallo meneer/mevrouw, mag ik u iets vragen? Heeft u zin om in een chocolade proeverij?” Op zoek naar deelnemers voor een filmpje voor onze chocolade campagne waren we neergestreken bij de Tony’s Chocolonely ‘Bitter chocolate stories’ tentoonstelling aldaar. Een bonte mix van mensen ging de uitdaging aan om te kijken of ze het verschil konden proeven tussen eerlijke en oneerlijke chocolade.

Een moeder en dochter, medewerkers van de Beurs, een stel vrienden, een echtpaar uit de stad en bezoekers van de tentoonstelling namen geblinddoekt plaats voor de camera en proefde van het bruine goud. Van dure bonbons tot repen van obscure merken, echt van alles kwam op tafel.

De minst geliefde chocolade bleek de 100% puur zonder suiker: “Oh wat is dit smerig, dit is nog erger dan puur vet” Walging bij de deelnemer, grote hilariteit bij de toeschouwers. Of de moeder en dochter die alleen maar bij de natuurwinkel shopten, waarvan de moeder ervan overtuigd was dat zij het zou kunnen proeven. Moeder had het slechts 1 keer het goed geraden, dochter had er 3 goed!

“Mmmm dit is heel zoet en zacht, dat is vast heel fout” bleek een mening te zijn over eerlijke melkchocolade. Een grappige vooronderstelling was dat de minst zoete chocolades vast niet eerlijk waren. Hoe bitterder, hoe beter…. Of toch niet?

Na een gezellige middag vol bijzondere ontmoetingen bleek de conclusie te zijn dat je niet kunt proeven of er arbeidsuitbuiting in de chocolade zit. Je moet daarvoor niet je mond gebruiken maar je ogen!

Juist de combinatie met de tentoonstelling van Tony’s chocolonely maakte de boodschap glashelder voor de deelnemers. Chocolade is heerlijk, maar niet voor iedereen die erin werkt is het zo leuk!

Kun jij het verschil proeven in een blinde test?

Ga de uitdaging zelf eens aan, met je vrienden of studentengroep! Wij hebben ontzettend gelachen tijdens de proeverij!

Hoe kun jij controleren of je chocolade eerlijk is? Onze tips!

  1. De kans op arbeidsuitbuiting, kinderarbeid en mensenhandel is het grootst als je chocolade uit West-Afrika komt. Daarom is het zeer belangrijk dat je goed oplet als je chocolade uit die regio koopt. Geen chocolade uit Afrika kopen, lost het probleem niet op. Koop juist chocolade uit Afrika maar dan direct trade of van een goede coöperatie of van Tony’s chocoloney!
  2. Tot nu toe zijn er geen signalen van mensenhandel gekomen uit Zuid-Amerika. Chocolade uit deze regio is daarmee een veilige keuze.
  3. Let op of er een keurmerk op je chocolade staat van UTZ, Rainforest Alliance of Fairtrade. Als een merk hiervoor betaald heeft, staat het er bijna altijd op. Behalve bij Mars. Die zijn hier wel veel mee bezig maar hebben het er niet opgezet.
  4. Vraag of de chocolade verkoper weet van welke plantage de cacao komt, kent hij de cacaoboer? Direct trade chocolade noemen ze dat ook wel. Wat hierbij wel een punt is dat direct trade chocolade vaak niet onafhankelijk gecontroleerd wordt.
  5. Lees ons chocolade rapport, waarin staat wat de chocolade bedrijven doen en hoe zij scoren. Lees hier het rapport!

Samen met STOP THE TRAFFIK Australië voert STOP THE TRAFFIK Nederland actie voor eerlijke arbeidsomstandigheden en een leefbaarloon voor cacaoboeren. Dit filmpje is een onderdeel van deze campagne.

Categories: chocolade campagne / Kijktips / Laatste Nieuws

Stay tuned

Wij hebben je nodig. Met jouw bijdrage, kunnen we meer acties voeren en meer mensen redden. Doe een donatie