01 dec 2017by STOP THE TRAFFIK

Sint Nicolaas, de geheime weldoener

Sint Nicolaas, de geheime weldoener

Het echte verhaal van Sinterklaas begint met Sint Nicolaas, die als Griekse jongen geboren werd in de derde eeuw na Christus. Zijn ouders voedden hem op tot een toegewijd christen, maar stierven toen Nicolaas nog maar een jonge jongen was. Luisterend naar de woorden van Jezus om “te verkopen wat je bezit en het geld aan de armen te geven” besloot Nicolaas zijn leven en de erfenis van zijn ouders te gebruiken om de armen, zieken en slaven te helpen. Al snel werd Nicolaas door het hele land bekend vanwege zijn gulheid. Zijn gewoonte om in het geheim te geven redde het leven van velen die slachtoffer van mensenhandel dreigden te worden.

3 jonge vrouwen gered

Wat veel mensen niet weten is dat Nicolaas drie jonge vrouwen redde van een leven als slaaf. Op een van zijn reizen ontmoette hij een arme man met drie dochters. In die tijd moest een vader de toekomstige echtgenoot van zijn dochter een bruidsschat aanbieden. Maar deze man kon zich amper één bruidsschat veroorloven, dus de kans dat zijn drie dochters een goede echtgenoot vonden was klein. Zonder een echtgenoot zouden de dochters noodgedwongen in de slavernij terechtkomen.

Gelukkig voor de vader en zijn jonge dochters verscheen er tot drie keer toe op mysterieuze wijze een zakje met goud in hun huis, waarmee ze de bruidsschat konden betalen. De zakjes goud werden door een open raam gegooid en belandden in de sokken en schoenen, die voor het vuur te drogen stonden. Hierdoor is het gebruik ontstaan van kinderen om hun schoenen bij de schoorsteen te zetten, in blijde verwachting van cadeautjes van Sint Nicolaas, of Sinterklaas zoals we hem nu noemen.

goed & gul

Er zijn tal van andere verhalen waarin Sinterklaas het leven van vele mannen, vrouwen en kinderen redde van honger, misdaad, de zeeën, slavernij en nog veel meer. Sinterklaas deed wat hij kon om onschuldigen te beschermen en helpen. Veel van zijn vriendelijke en gulle daden deed de vrijgevige Sinterklaas in het geheim, zonder er iets voor te verwachten.

Op 5 december vieren we dit met pepernoten, chocoladeletters, cadeautjes en gedichten. Laten we hiermee het verhaal van de goedheid en gulheid van Sinterklaas levend houden!

Categories: Campaign of Kindness

Stay tuned

Wij hebben je nodig. Met jouw bijdrage, kunnen we meer acties voeren en meer mensen redden. Doe een donatie